Ebelik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 75
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Ebe
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül DURMAZ
Tarihçe
Sağlık Bilimleri Fakültesi; 10.10.1996 tarihinde "96-8655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname"nin 02.11.1996 tarih ve 22805 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak Kütahya Sağlık Yüksekokulu kurulmuş ve Y.Ö.K. ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde şehir merkezindeki Sağlık Meslek Lisesi binasının Yüksekokulumuza tahsis edilmesiyle 1997-1998 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi'nde ilk öğrenci kaydını yaparak eğitime başlamıştır.
Yaklaşık 4 yıl Sağlık Meslek Lisesi'nde eğitim-öğretim sürdüren Yüksekokulumuz, 2000-2001 yılı Güz Dönemi'nden itibaren Üniversitemizin Merkez Kampüsü'ndeki Fen Edebiyat Fakültesi Ek binasına taşınması ile daha geniş imkânlara kavuşarak eğitim-öğretime devam etmiştir. Kütahya Sağlık Yüksekokulu bünyesindeki Ebelik Bölümü 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı'nda açılmıştır.
Sağlık Yüksekokulu; Kütahya Dumlupınar Üniversitesine Bağlı İken, 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7141 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülmüştür.
2021-2022 eğitim öğretim yılında bölümümüzde aktif olarak 231 öğrenci kayıtlıdır. Bölümümüz 2009 yılından itibaren 1109 mezun ebe vermiştir.
Kazanılan Derece
Lisans Mezunu Ebe
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna göre kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ilgili enstitü ve lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
En az 100 doğum öncesi muayeneyi içerecek şekilde gebeye danışmanlık yapmak.
En az 40 gebeye doğum öncesi bakım vermek ve izlemini yapmak.
Yardımsız en az 30 doğum yaptırmak.
Makat doğuma aktif katılmak. Makat doğum mümkün olmadığı takdirde simülasyonla yaptırmak.
Epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atmak ve gerektiğinde bu durumu simülasyon şeklinde yapmak.
Gebelik, doğum ya da doğum sonrası dönemde risk altında olan 40 kadına bakım vermek ve izlemek.
En az 100 lohusayı ve sağlıklı yenidoğanı fiziksel muayeneyi de içerecek şekilde izlemek ve bakımını vermek.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezuniyet sonrası Ebeler, temel sağlık hizmeti verilen tüm kurumlarda, doğum hastanelerinde, yataklı tedavi kurumların doğum ve yenidoğana ait servislerinde, gebelik ve kadın sağlığına yönelik servis ve polikliniklerde, aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde, infertilite merkezlerinde (sertifika sahibi olanlar), doğum ameliyathanelerinde (sertifika sahibi olanlar), ebelik hizmetlerinin yönetiminde, Sağlık Meslek Liselerinde (Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikasına sahip olanlar) ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü'nde öğrenciler klasik eğitime göre eğitim almaktadır. Ölçme ve değerlendirme, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesine uygun olarak yapılmaktadır.



https://obs.ksbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=16141