Sağlık Yönetimi (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Sağlık Yönetimi
Program İçeriği

Günümüzde iş bölümü ve uzmanlaşmanın artması sonucunda genel yönetim ve işletme yönetiminin dışında, sağlık sisteminin ve politikalarının, sağlık hizmetlerinin ve finansmanının gereği gibi yönetilebilmesi için ayrı bir birikim ve beceri gerekmektedir. 21. yüzyılda sağlık sistemlerinin ve hizmet sunan kuruluşlarının yönetimi daha da zorlaşmıştır. Bunda gelişen teknoloji ve hizmet yöntemlerinin payı büyüktür. Bu açıdan sağlık idaresi eğitim programları da önem kazanmıştır.



Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık idaresi giderek önem kazanan bir meslektir. Bu mesleği en iyi şekilde icra edebilecek ve bu konuda gerekli donanıma sahip kişiler yetiştirmeyi amaç edinen Sağlık İdaresi Yüksek Lisans Programı, çağdaş ve modern sağlık idareciliği/yöneticiliği temeline dayanan profesyonel sağlık idarecisi/yöneticisi ihtiyacının karşılanmasını hedeflemektedir.



Program sayesinde sağlık kurumlarında sağlık hizmetlerinin daha iyi şekilde planlanması, örgütlenmesi, koordinasyonu, icrası ve denetlenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu programdan mezun olan sağlık idaresi uzmanları, kaynakların yeterince verimli, etkili, ekonomik, erişilebilir ve kaliteli olarak kullanılması konusunda uzmanlaşmaktadır. Böylelikle, günümüzün en karmaşık işletmeleri konumundaki hastanelerde sunulan hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi mümkün olabilecektir.


Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Mustafa NAL
Tarihçe
Yüksek lisans programı 2021-2022 akademik yılında eğitim faaliyetlerine başlamış olup, ilk mezununu Ocak 2024 tarihinde vermiştir.
Kazanılan Derece
Tezli Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
1-En az 4 yıllık eğitim veren bir lisans programından mezun olanlar.
2-Başvuru için asgari bir akademik başarı ortalaması zorunluluğu bulunmamaktadır.
3-ALES (SAY-EA) puanı en az 55 veya ALES’e eşdeğer sayılan ve Uluslararası düzeyde kabul gören GMAT (Graduate Management Aptitude Test) veya GRE (Graduate Record Examination) sınavında en az ALES’e eşdeğer bir puan almış olmak.
4- YDS Puanı en az 40 veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen ( ÜDS, E-YDS, KPDS, TOEFL, YÖKDİL vb.) bir sınavdan bu puan eşdeğeri bir puan almış olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı’nı başarıyla tamamlayan mezunlar bu diploma ile öğrenci kabul eden Doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
(1) Sağlık Yönetimi Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden ve 120 AKTS’den az olmamak koşuluyla seminer dâhil en az sekiz ders ve uzmanlık alan ders le tez çalışmasından oluşur. Uzmanlık Alan, Seminer ders ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak YT ve YZ notu le değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programında bir eğitim-öğretim yarıyılında en fazla 30 AKTS kredisi alınabilir.
(2) Öğrenci, yarıyıl sonuna kadar çalışmaları ile ilgili raporu ders yürüten öğretim üyesine sunar ve tezin teslim edeceği dönemde, tez yönetim ve uzmanlık alan dersinden YT notu almak zorundadır. Raporlar ders yürüten öğretim üyesi tarafından YT veya YZ olarak değerlendirilir. Dördüncü yarıyıl tamamlanmadan tez savunma başvurusu yapılamaz.
(3) Öğrenci danışmanın onayı, EABD başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı le aynı enstitünün farklı programlarından, diğer enstitülerden veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla k ders seçilebilir. Başka bir yükseköğretim kurumundan alınan derslerde başarının değerlendirilmesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 27. maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından yapılır.
(4) Öğrenci hazırladığı Seminer yarıyıl sonuna kadar danışmanı dâhil üç öğretim üyesinden oluşan jüri önünde dinleyiciye açık olarak sunar. Jüri düzenlenen tutanak ile seminerin başarılı (YT) veya başarısız (YZ) olduğuna karar verir. Sunum tarihinden ibaren EABD Başkanlığınca üç iş günü içinde tutanak le birlikte seminer çıktısı enstitüye gönderilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık İdaresi Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı içinde, SGK ve özel sağlık sigortası şirketleri içinde sağlık finansmanı yönetiminde, ilaç ve medikal malzeme üretimi, pazarlaması alanında, sağlık bilişimi sistemlerinde yönetici olarak veya Yükseköğretim Kurumlarında öğretim elemanı olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme yöntemi olarak, ödev, yazılı sınav kullanılmaktadır.



https://obs.ksbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=90904573