Sağlık Yönetimi (İÖ) (Tezsiz YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 1,50
Azami Süresi (Yıl) 1,50
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi Diğer
Program İçeriği

Günümüzde iş bölümü ve uzmanlaşmanın artması sonucunda genel yönetim ve işletme yönetiminin dışında, sağlık sisteminin ve politikalarının, sağlık hizmetlerinin ve finansmanının gereği gibi yönetilebilmesi için ayrı bir birikim ve beceri gerekmektedir. 21. yüzyılda sağlık sistemlerinin ve hizmet sunan kuruluşlarının yönetimi daha da zorlaşmıştır. Bunda gelişen teknoloji ve hizmet yöntemlerinin payı büyüktür. Bu açıdan sağlık yönetimi eğitim programları da önem kazanmıştır.



Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık yönetimi giderek önem kazanan bir meslektir. Bu mesleği en iyi şekilde icra edebilecek ve bu konuda gerekli donanıma sahip kişiler yetiştirmeyi amaç edinen Sağlık Yönetimi Yüksek Lisans Programı, çağdaş ve modern sağlık idareciliği/yöneticiliği temeline dayanan profesyonel sağlık idarecisi/yöneticisi ihtiyacının karşılanmasını hedeflemektedir.



Program sayesinde sağlık hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, koordinasyonu, icrası ve denetlenmesini sağlayabilen sağlık yöneticileri yetiştirmeyi amaçlanmaktadır. Bu programdan mezun olan sağlık yönetimi uzmanları, kaynakların yeterince verimli, etkili, ekonomik, erişilebilir ve kaliteli olarak kullanılması konusunda uzmanlaşmaktadır. Böylelikle, günümüzün en karmaşık işletmeleri konumundaki hastanelerde sunulan hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi mümkün olabilecektir.


Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Mustafa NAL
Tarihçe
Kazanılan Derece
Tezsiz Yüksek Lisans
Kabul Koşulları
En az 4 yıllık eğitim veren bir lisans programından mezun olanlar.
Lisans not ortalamasının; (Sağlık İdaresi) 100 üzerinden en az 60, Mülakat Sınavından 100 üzerinden en az 50 (elli) notunu almak,
Üst Kademeye Geçiş
Tezsiz yüksek lisans programına devam edenler, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmek kaydıyla, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılabilir.
Mezuniyet Koşulları
(1) Sağlık Yönetimi Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders le dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır.
(2) Raporlar ders yürüten öğretim üyesi tarafından başarılı (YT) veya başarısız (YZ) olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesini teslim edeceği dönemde dönem projesi dersinden YT notu almak zorundadır.
(3) Öğrenci, müfredat derslerinin en çok kaç tanesini başka bir yükseköğretim kurumundan da alabilir. Başka bir yükseköğretim kurumundan alınan derslerde başarının değerlendirilmesi Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 27. maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından yapılır.
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık İdaresi Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatı içinde, SGK ve özel sağlık sigortası şirketleri içinde sağlık finansmanı yönetiminde, ilaç ve medikal malzeme üretimi, pazarlaması alanında, sağlık bilişimi sistemlerinde yönetici olarak görev alabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.ksbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=90904874