Farmakoloji (YL) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Farmakoloji, bugün temel tıp bilimleri ve dahili tıp bilimlerinin tam ortasında yer alan, son derecede geniş çalışma alanlarına sahip bir bilim dalları ailesidir. Bugün itibariyle toksikoloji, farmakokinetik, farmakodinami, klinik farmakoloji, farmakoterapi, farmakovijilans, farmakoekonomi gibi alanlar artık farmakoloji kitaplarının birer konusu olma sınırını çoktan aşmış, her biri ayrı birer bilim dalı haline gelmiştir denilebilir. Bazı bilim dallarının çalışma alanları ve/veya materyali sınırlı iken farmakolojinin böyle bir sınırı yoktur. İnsanın olduğu hemen her sahada (sağlık, nüfus planlaması, ekonomi, psikoloji, adlî olaylar,hukuk, etik, vs.) çok çeşitli laboratuvar ortamlarında (deney tüplerinden hücre kültürüne, izole organ çalışmalarından her türlü deney hayvanının kullanıldığı araştırma türlerine kadar); her yaş ve cinsiyetteki insanlar üzerinde (klinik araştırmalar, biyoyararlanım/biyoeşdeğerlik çalışmaları,gözlemsel çalışmalar) ve bilgisayar ortamı (in silico çalışmalar) gibi çok geniş bir sahada farmakolojik araştırmalar yapmak mümkündür. 

Farmakoloji Yüksek Lisans Programı'nın başlıca amacı;  Temel ve güncel farmakoloji bilgilerinin anlaşılmasını sağlayıp, fizyolojik, fizyopatolojik ve klinik bilgilerin ışığında, etik ve farmakoekonomi kurallarını göz önüne alarak ilaçla tedaviye akılcı yaklaşımı kalıcı bir davranış haline getirmektir.
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Fikriye Yasemin ÖZATİK
Tarihçe
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Farmakoloji Yüksek Lisans Programı, Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği'nin 4. maddesi gereği Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nun 12.02.2020 tarihli toplantısında alınan kararlara istinaden 19.02.2020 tarihi itibarı ile üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde açılmıştır.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Başvuru İçin Mezun Olunması Gereken Lisans Programları: Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Biyoloji, Moleküler biyoloji ve Genetik, Genetik ve Biyomühendislik, Kimya ve Biyoloji Mühendisliği, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Hemşirelik ve Ebelik bölümünden mezun olanlar.
Başvuru için istenilen ALES Puanı/ Puan Türü : 60/Sayısal
Başvuru için istenilen Yabancı Dil Puanı/ Puan Türü : 50/ ÜDS, YDS, YÖKDİL, KPDS, CPE, CAE, TOEFL iBT, PTE Akademik
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES veya eşdeğeri sınavlardan geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere TIBBİ FARMAKOLOJİ alanında yüksek lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programın mezunu kamu ve özel sektörde mesleğini icra eder.
Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde öğrencinin değerlendirmesi derse göre değişmektedir. Bazı derslerde sunum ve final, bazı derslerde sadece final, bazı derslerde de proje ve laboratuvardaki başarısı ile yapılır. Dersten başarılı olabilmesi için en az 75 almış olması gereklidir.



https://obs.ksbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=90906032