Histoloji ve Embriyoloji YL - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 3
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Tarihçe
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı 2011 yılında Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOÇAK tarafından Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. 2018 yılından itibaren ise, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Eğitim-Öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi birimlerine lisans düzeyinde teorik ve uygulamalı histoloji dersleri verilmektedir.
Anabilim Dalımız Histoloji ve Embriyoloji lisansüstü alanında 2020 yılından itibaren tıpta uzmanlık ve 2021 yılından itibaren de yüksek lisans programı eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Histoloji ve Embriyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından ilgili yönetmelik çerçevesinde yürütülmektedir.
Histoloji ve Embriyoloji Yüksek Lisans programının hedefi, Histoloji-Embriyoloji alanında katkı sağlayacak bilimsel düzeyde eğitim vermek, evrensel bilim kriterlerine göre dalının gereksinimlerine uygun, bilgi, tutum ve beceriler ile donatılmış, bilgi ve becerilerini alanında uygulayabilen, toplum sağlığına duyarlı, etik değerlere bağlı ve bilimsel yetkinliğe sahip hekimler ve bilim insanları yetiştirmektir.
Bölümümüzde, hücre, temel ve özel doku histolojisi, temel embriyonik gelişimi, rutin mikropreparasyon tekniklerinin mekanizmaları, etkin mikroskop kullanımının temelleri, hücre kültürü, kök hücre, deneysel hastalık modelleri, immunohistokimya, immunositokimya çalışmaları yapılmaktadır.
Tezli yüksek lisans programının dili Türkçe’dir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Öğrencinin Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programına kabul edilebilmesi için, 4 yıllık fakülte ve yüksekokulların (lisans eğitimi veren) Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Genetik ve Biyomühendislik, Kimya ve Biyoloji Mühendisliği, Hemşirelik ve Ebelik bölümlerinden mezun olması gerekir.
-Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların lisans derecesini gösteren diploma veya geçici mezuniyet belgesi olmalıdır.
- ALES (SAY) puanı başvurulan programın puan türünde olmak üzere; yüksek lisans programına başvuranlar için en az 55 olmalıdır.
- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen uluslararası geçerliliği olan sınavlardan alınan puanlar ALES puanı eşdeğeri olarak geçerli sayılır.
- Yüksek lisans programlarına başvuru için; YDS veya YÖK’ün belirlediği eşdeğer dil sınavlarından en az 50 puan almış olmak gerekir.
- Adaylar, mülakatta 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Yüksek lisans programına öğrenci kabulünde değerlendirme; ALES puanının %50’si, lisans ortalamasının %10’u, yabancı dil notunun %10’u ve mülakat sonucunun %30’unun toplamı dikkate alınarak, toplam en az 60 puan alanlar arasında sıralama yapılır. Başarı puanı 60’ın altında olan veya mülakata girmeyen aday başarısız sayılır.
Yüksek lisans programına başvuranın lisans ortalamasının 60’ın üstünde olması, bilim mülakat sınavından en az 50 alması gerekmektedir.
Yüksek lisans programı başvurularını değerlendirmek ve mülakat yapmak üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından, 3 öğretim üyesinden oluşan bir jüri oluşturulur. Jüri; adayları sıralar, kontenjana göre hangi adayların yüksek lisansa kabul edilebileceğini Enstitü Yönetim Kurulu’na bildirir. Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesin kayıt hakkı kazanan öğrenci adayları belirlenir. Kayıt hakkı kazanan asıl ve yedek adaylar Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir.
Yüksek lisans programına yerleştirilmeye hak kazanan adaylar, akademik takvimde belirtilen süre içinde istenen belgelerle başvurarak kesin kayıtlarını yaptırmak zorundadır.
Lisansüstü programa yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilebilir. Bu öğrencilerin kabulü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan Öğrenci Başvuru ve Kabul Koşulları Yönergesinin 6. Maddesinde belirtilen koşulları sağlamaları gerekmektedir. Başvuruda, yabancı ülkelerdeki lisans programını bitiren öğrencilerin Yükseköğretim Kurumu’ndan denklik belgesi alması gereklidir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programında bulunan bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan ödevlerin %40’ının ve yarıyıl sınav puanının da % 60’ı alınmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Ders geçme notu yüksek lisansta 60’dır. Yüksek lisans programında yarıyıl sonu sınav notunun, en az 60 puan olması gerekir.
Yüksek Lisans Programını tamamlayanlar Histoloji ve Embriyoloji ya da diğer temel bilimler alanlarında doktora yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Histoloji ve Embriyoloji Yüksek Lisans programının ders döneminde zorunlu kredileri, tez çalışmasını başarıyla tamamlaması ve tez savunmasında başarılı olması gereklidir.
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisans Üstü ve Doktora Eğitim Yönetmeliği’ne göre yeterlilik koşullarını yerine getirmesi gerekir
Mezun İstihdam Olanakları
Histoloji ve Embriyoloji yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, üniversitelerin Tıp Fakülteleri Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dallarında, Sağlık Bilimleri Fakültelerinde ve Sağlık Yüksekokullarında Histoloji ve Embriyoloji alanında veya multidisipliner alanda doktora programlarına başvurabilir, akademisyen olarak görev alabilir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı üniversite, araştırma merkezi ve laboratuvarlarda araştırmacı olarak bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Histoloji ve Embriyoloji Tezli Yüksek Lisans programı öğrencilerinin yüksek lisans derecesine sahip olabilmeleri için birbirini izleyen 2 yarı yıllık ders döneminde en az 30’ar AKTS (toplam en az 60 AKTS) kredi almaları gerekmektedir. Öğrencilerin alacakları müfredat dersleri aşağıda ki tabloda belirtilmiştir. Dersleri başarıyla tamamlayanlar tez danışmanı yönetiminde birbirini izleyen 2 yarıyıl içinde bir tez çalışması yapmak, elde ettiği sonuçlan Enstitü tez yazım esaslarına uygun olarak yazmak ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirlediği jüri önünde savunmak zorundadır.



https://obs.ksbu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=90906039